Zailarn....4~eva

Zailarn....4~eva

Tuesday, 8 September 2015

Qisya bakal bergelar KAKYONG!!!

Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum WBT.

Dulu masa si kakaknye, ibu post pasal kandungan, sekarang adiknya pulak..
baru 29W. Alhamdulillah aktif, moga membesar dengan sihat.. ibu , ayah dgn kakyong tunggu adik...
masa kakyong dulu HB ibu rendah.. rendah sampai 9HB je, tp oke je pun..
Kali ni HB dari 11 turun 10.5 turun 10.0 turun 9.9.. haha, kenalah ibu minum air gula...
pelik rasa sbb masa kakyong dlu 9HB pun ibu xkena minum air gula..
1st time ibu kena tahan wad masuk air, dan juga 1st time ibu kena minum air gula, masa ngandung adik nih.. hehee
dah la sebelum minum 2 kepala ibu asyik teringat je kata2 orang, "air gula xsedap, nak muntah sy minum" xkurang jugak yang minum secara tipu depan ibu (mentang2 misi tak tengok dorg minum kan) ehhehe cara2 dia, dorg bawa siap2 botol air masak, lepas 2 tuang air gula dalam botol 2..
Ibu pun ingat mmg siksa la nk minum air gula pekat nihkan.. bila sampai nama ibu d panggil, misi cucuk dlu ambik darah sejarum, then baru suruh minum air gula,
Ibu duduk dan minum lah, rasa dlu seteguk.. la tak de mende pun.. sekali langgah je habis 1 cup.. orang sebelah ibu terkejut, kata dia"eyh cepatnye.. sy nak habiskan separuh pun susah"

lepas siap minum, ibu kena jumpa misi lak,jumpa misi skill lg kena cucuk check HB, dapat result 10.0, misi terus isi boring utk ambik FBC lak, kena la ibu cucuk skli lagi sejarum untuk FBC, lepas ibu hantar ke makmal, tengok result, Allah... 9.9HB!! haha
lepas 2jam berlalu selepas ibu minum air gula, kena lagi ambik darah , sejarum lagi...
dalam masa 1 hari 2kali ibu kena cucuk...

Ini pun 1st time dek.. heheh 4kali kena cucuk,.. ibu dah la takut jarum, tapi ibu kena ikut procedure supaya anak ibu betul2 sihat..

Errr, tapi barang2 anak ibu 1 hape pun ibu tak beli lagi, susah benau ibu nk shopping,
niat nak membeli 2 membuak2, tapi lom rezki nak pegi shopping, hehe, lagi2 kalau bawa kakyong nih, dia ade je keje dia, nak jalan ke lain, ibu nak pilih baju tak boleh, takut la anak manja ibu 2 jenjalan merata.. so adik tunggu ibu balik kampong la yer, ramai sikit orang leh tengok2kan kakyong,

Walaupun ini kali kedua, tapi betul cakap orang setiap kali kita mengandung keadaannya xkan sama, anak sulung rasa lain, anak kedua rasa lain...

Cuma yang samanya, kakyong dlu suka duduk sebelah kanan,tendang rusuk kanan,
Adik ni pun sama, asyik tendang rusuk kanan ibu, badan ibu sebelah kanan sakit2, dari depan sampai la kebelakang, heeh tp xpe.. demi anak ibu.. duduk la macam mn pun saying, asalkan sayang selesa yer..

Tak sabarnya nak tunggu adik keluar bulan 11 nanti.. adik tunggu sampai cukup waktu yer, jangan awal sangat tau... ayah nak bawa ibu pegi PD hujung bulan 10 nanti.. hehehe
walaupun ibu dah sarat, ibu nak juga jenjalan yer sayang.. hehe <3 p="">

Tuesday, 30 July 2013

Buah Hati Ibu dan Ayah

Anak kesayangan Ibu & Ayah.. Nur Qisya Adelia...
Sekarang anak ibu dah besar.. dah makin manja, makin comel, makin bam2 g 2.. hehee
Syukur Alhamdulillah anak ibu membesar dengan sihatnya.. hehe..

Aidilfitri 1434h kali ni ibu & ayah beraya bersama kesayangan ibu & ayah.. xsabar menunggu Aidilfitri, nk balik kg.. tok ma n tok abah pun dah rindu sangat kat cucu kesayangan dorg nih..

Ini la anak ayah & ibu

Gambar yang diambil ketika di Hospital :)

hari kedua masih d hospital, kesian kan d bedungnya dengan kain batik, sbb terlalu sejuk.. ehhee







Hari ketiga sudah d rumah.. ^^





Hebatnya tido... tanak d bedung.. rimas gamaknye... haish anak ibu





anak dara ibu comel bertudung.. ^^

yey!!! setelah d botakkan pada hari ke 9

ibu sibuk nk snap pix adik , adk ngntuk amat.. hehehe



sudah genap sebulan anak ibu

bersama tok abah ketika berusia 2bulan..

Berada di KL melawat ayah pada usia 3bulan ^^

1st time pakaikan qisya tudung ibu di usia 4bulan.. ehhee

adik dah 5bulan.. time nih sebelum ke klinik.. nak kene inject.. hehe

di usia 6bulan baru ayah nak bawa balik ke KL 




Membesar anakku, membesar dgn penuh kasih syg, ibu & ayah sayang Qisya :*

Wednesday, 7 November 2012

hoh! dah ade sesawang la kat sini!!!

Assalamualaikum...

Mak aiiii.... lamany xjenguk tempat sendiri ni. Selalunya tak de idea nk update pn, tetap jenguk2 gak blog sndiri, sbb nk tgk sape2 yg tinggal pesan kat cbox... hehehe

Hari ni terasa lak nk menjenguk.. tgn pn ketar2 nk menaip cerita.. ewahh.. hehe
Xde cite best, tp yg bestnye skrg dah nk masuk 8bulan usia kandunganku.. baby gerak2, kick2... adoiii kadang2 tgh shopping kena kick dgn bby terkejut makk!!! Hehehe..
Tp bby dok kick setempat je kat tulang dada sebelah kanan.. mmg mcm 2 ke eyh? Jumpa dokter, doc ckp perut kecik, bby besar xde ruang da kat bby.. 2sakit, g pn tulang blkang 2 renggang.. "puan buat kje berat ke?"

Hihi keje sy skrg mmg berat.. sgt2 le beratnye.... hari2 makan...tido...makan..tido... uih.. beraaaaattttttt....... berat!!! Berat badan! Haha..tp berat bdn xnaik2, smpai sllu g Check up je mesti kene marah,,.

Dulu masa mula2 ngandung berat turun 8kg.. pehtu sebulan naik 0.8kg.. kedekutnya penimbanggg 2.... haiyerrr.. pehtu makin mls..dan mls berat nk naik... masuk 5 n 6 bulan ngandung berat da cun naik 2kg/month.. tibe2.. masuk 7 jarum penimbang ROSAK!!!!! Langsung xgerak.. hahahaha bulan lepas berat gitu, bulan ni pn same... haiyer.. minggu depan harap berat da naik... fuh2.. makan dah mcm hantu ry nih.. pelik berat xnaik, da ngandung.. kalau xngandung rajin plak berat naik.. hishh.. hik2..

Apepun janji baby selamat sihat.... syukur lah.. ;-)
Itu lebih penting.. bila scan doc ckp bby okey... Alhamdulillah...

Bulan depan dah nk besalin.. awal bulan akan berangkat balik kg.. siap sedia utk besalin.. mudah2an d permudahkan segala urusan hendakNya...
Tp xbestnya bila kenang nk blik kg ni sbb.... hubby xde same... sian hubby dok KL sesorg...xde teman pehni.. hehe...

Itu cite pasal ibu ngandung ni.. yg ni lak cite pasal kucin kesyangn sy.. gembiraaaa n syukurrrr sgt2 Allah temukan kucin ni dgn kami.. sy de teman bila hubby g kje.. kucin sy nama dia imot.. hari2 buat sy tawa sesorang.. gy tido dah la macam2 bagai.. pehtu suka lak duduk mcm org.. hihi tiru tuan lerrr 2..
Kucin pn cerdik tau,, sentiasa teman tuan dia,, manja 2 tersangat2 lah manja.. ;-)
Tp perangai terbaru dia, sy n hubby kuar g dinner, sengaja la lepaskan dia main2 luar rmh,dia xg memana, sbb kat luar 2 ade byk g kucing2 lain yg leh main2 dgn imot.. bila ktrg blik je, pgl2 imot pehtu2 tangkap la bawa masuk umah, masuk je dlm rmh terus imot msuk bilik air, g kencing.....
Waaaahhhhh..... DISIPLIN BENO! Hihi..
Bawa blik kg pn sama, imot kecing n berak dlm bilik air... seme org syg imot sbb bijak.. hehe tp ygxbestnye bila main imot suka gigit.. adoyaiii kene lak taring tajam 2... sakeeetttttt derrrr...

Tengok imot duduk.... ha da mcm org! Hihi

Punya layan video smpai tido..

Ngacau org nk men FB

Comel x saye tidoooo? 

Mini kanggarooo!! Hoho


Errrmmmm okeh!... tu je la dulu cite saye... kih2..
Nnt2 sy dtg update lg.. errr cam ler retis popular ninggal2 pesan bagai.. kui2..

Wassalamm..... ;-)

Friday, 18 May 2012

Selepas ber-status "isteri" anda akan dapat pula status yang baru.. ^^

Assalamualaikum... Syukur kepada Allah s.w.t. dengan izinnya kehidupan hambaMu ini sentiasa di lindungi.

Walaupun kadang2 ada kedukaan datang menghampiri.. manusia itu perlu redha.. ^^ xkan ada, hidup kita hari2 bahagiakan? pasti ada saat n waktu nya kita terasa akan dugaan dari-Nya..
Dan tiada tempat lagi untuk d luahkan.. hik2.. itu kadang2 pentingnya sahabat.. tempat kita nk bercerita kan? tp xkn org nk dgr cerita kita ja kan?? silap2 bosan dia.. hik2.. xpe lah.. apa pun moga sahabat2 ku dirahmati n d lindungi setiap perjalanan hidup mereka..

Sekarang tempat nk luah perasaan.. ada 1 tempat je.. FACEBOOK! haha!! tp kadang2 org xfaham.. status yg d tulis 2 sebenarnya utk diri sendiri.. bukan nk tunjuk hebat ke hape...

Bukan bermaksud status aku 2 nk cakap seseorang 2 jahat ke ape ke.. xde.. tp ada org salah anggap.. hik2.. xpe lah.. org bukan tahu kadaan kita pun.. maafkan je lah dia..
Padahal pada masa 2.. aku tengah stress.. n aku nk bangunkan diri aku sendiri.. kadang2 sesuatu perkataan 2 dapat beri aku semngat untuk aku tahu.. aku hamba Allah yg sentiasa akan d uji n aku patut terima segala yg tertulis! :)

Tapi skrg aku dah oke.. dah bole terima semuanya dgn tenang... ^^

Dan lebih membuatkan aku kuat sekuat harimau (iklan sket) hik2.. sekarang aku dah pun punya status yang baru... iaitu IBU ^^

Hari nih g Klinik.. Doktor sahkan dah 9minggu.. Mudah2an semuanya berjalan lancar sampai la baby lahir.. tp doc pun bagitahu.. masih baru nih macam2 benda boleh jadi.. Ye... aku percaya.. sebab salah seorang kawan aku yg usia kandungannya sama dengan aku dah keguguran baru2 nih.. Moga Allah berikan dia kekuatan utk menerima semua itu.. Dan moga kandungan aku nih selamat hendak-Nya...

Sunday, 22 January 2012

Jodoh ^_^

Lihat saja sejarah Siti Khadijah yang bertindak ‘berani’ melamar Nabi Muhammad s.a.w. Beliau tidak berasa rendah diri walaupun jarak usianya dengan Rasulullah agak jauh.


“Wanita tidak seharusnya rasa ‘terhegeh-hegeh’ atau tidak laku. Wanita yang dikatakan tidak laku dan terhegeh-hegeh ialah mereka yang mendedah aurat, berkelakuan tidak senonoh dan bergaul bebas sehingga ke tahap hilang rasa malu, menggadai iman serta akhlak Islamiah."


“Carilah saudara, rakan, ustaz atau sesiapa yang terdekat dengan lelaki pilihan kita. Setelah ada maklumat yang benar, dirikan solat istikharah untuk meminta Allah perteguhkan keputusan yang sudah ada atau meminta petunjuk membuat keputusan yang belum ada.

“Orang yang bersolat istikharah tidak akan kecewa kerana solatnya bukan saja mencari petunjuk Allah dalam membuat keputusan yang belum pasti, tetapi turut juga meminta diperteguhkan hati melaksanakan keputusan yang pasti.

“Selepas menetapkan keputusan, teguhkan azam dan terus bertawakal. Kemudian segerakan urusan lamaran dengan memilih wakil yang baik bagi urusan meminang dan seterusnya segerakan perkahwinan,”


“Penangguhan itu satu ujian yang pasti ada hikmahnya. Mungkin Allah hendak selamatkan mereka daripada mendapat suami yang jahat, pendera dan tidak bertanggungjawab.

“Jadi, berusahalah sambil menunggu ketentuan daripada Allah. Jangan membuat keputusan untuk tidak berkahwin sampai akhir hayat kerana ia bertentangan dengan syariat dan fitrah.

“Golongan yang menentang peraturan Allah akan menderita jiwanya dan hidup dalam kesepian. Dalam apa saja keadaan, beribadatlah sehingga kita berasa letih untuk melakukan maksiat,” katanya.

Beliau berkata gelaran seperti ‘andartu’ dan ‘andalusia’ tidak sewajarnya dilemparkan kerana hakikatnya mereka sedang diuji Allah.

“Orang yang diuji sepatutnya dibantu, dikasihi dan didoakan. Masyarakat Islam sepatutnya memikirkan bagaimana kaedah untuk mencarikan jodoh buat mereka,” katanya.

Saturday, 14 January 2012

ErtiiinYa???

orang yg hanya bergantung pada takdir menunggu jodoh... contohnya... "biarla.. jodoh itu Allah tentukan.. "

iya sama seperti orang yg kuat berangan2 nak kaya tapi xmau usaha bekerja...

sama lorr.. orang yg cuma berharap Allah temukan jodohnya tapi dia tidak berusaha...

Sudah semua org tahu.. selagi kita hidup di atas muka bumi ini.. kita perlu berusaha utk mendapatkan sesuatu.. xkira apa skli pun..

1. kalau nak pandai... cukup ke minta Doa je??? boleh pandai ke??? ustaz2 pun dh sebut.. kena usaha.. kena baca buku, kena ulangkaji plajaran.. stelah yakin dgn usaha.. di iringi doa pulak.. baru Allah perkenankan.

2. kalau nk kaya.. kena bekerja, dr hasil yg halal. d samping kita berdoa.. baru Allah izinkn kita menjadi kaya

3. Kalau nak kawen.. kita kena tahu cara mencari calon yg Allah suruh macam mn.. yg Rasulullah sunnah kn pula macam mn.. di samping itu kita doakan supaya Allah temukan kita jodoh yg terbaik..
kalau kita dah ada calon, dah berdoa tp akhirnya dia bukan milik kita.. itu baru kita berserah pada jodoh.. mgkin dia bukan jodoh kita..


TAPI...

sekiranya kita dah pun belajar, dah baca buku, dah usaha utk sungguh2 n juga dah berdoa, tp kita masih belum cukup pndai.
sekiranya kita dah pun kerja keras n tidak pula lupa berdoa n melakukan ibadah2 wajib. masih juga belum kaya..
sekiranya kita dah pun berusaha mencari calon .. turut juga berdoa tp jodoh tidak juga berpihak pada kita....

janganlah anda berputus asa.. sebab!!! sememangnya kita sebagai hamba Allah, sebagai umat Muhammad dan sbagai pengikut imam Syafie' di larang sama sekali mempunyai sikap BERPUTUS ASA.
mungkin Dia tidak perkenankn  doa kita sbb ia akan mendatangkn masalah pada kita @ Dia masih ingin menguji betapa kuat iman kita.. betapa patuh kita pada suruhanNya..


Saya juga pernah berusaha, pernah kecewa pernah merana.. tapi sy masih terus mencuba.. mencuba utk mendapatkan yg terbaik.. tp kalau sudah dia bukan milik saya.. saya sentiasa redha.. yang penting saya tetap berusaha... ^^

Jika kita yakin dgnnya.. kita sampaikn hasrat kita, kita berusaha medekati hati dia dan terus selami perasaan dia, di samping itu kita berdoa jika dia jodoh kita. permudahkan lah, jika tidak, hanya padaMu Ya Allah aku berserah kerana hanya Engkau maha mengetahui. Maha Besar.

Mama pernah berpesan.. kalau org selalu mngelak bila kita bicarakan soal hati itu salah satu petanda dia bukan milik kita.. Allah tidak membuka hati dia utk kita, jadi kita tidak perlu memaksanya dan usaha kita adalah mencari calon jodoh yg lain.. pasti dgn usaha kita mencari itu kita akan bertemu dgn jodoh kita yg akan Allah perkenankan doa2 kita..

Wanita ingin mememilih suami :-
1. Mesti solat 5 waktu sentiasa menjadi tabiatnya, hobinya,..
2. Seorang yg bertanggungjawab (tanggungjawab nih besar ertinya, dlm 1 perkataan ini juga terhimpun dgn pelbagai kebaikan, cnthnya, lelaki yg punya tanggjwb pasti dia seorang yg beriman, dan segala tangjwb dia sbg ketua kluarg psti tidak akn terabai. jika anda mengenali hati lelaki yg punya tangjwb yg tinggi, dekatilah dia, n cuba lah merebut hatinya -jgn rebut hak org dah le- pasti rumah tangga anda penuh kebahagiaan dan keberkatan)lelaki yg punya tgjwb msti beriman, yg beriman msti penuh kasih syg, yg punya kasih syg msti punya cnta, yg punya cinta msti ada keikhlasan, yg iklas mesti Allah redho.. ^^

Lelaki yg mencari calon isteri :-
1. dah terang2 tertulis.. yg d suruh adalah,..
pandang pada AGAMAnya, KETURUNANnya, KECANTIKANnya dan KEKAYAANnya << jelas kan???



Tapi paling pnting,, sekiranya kita boleh menerima dia seadanya,,, kita juga pasti boleh mengubah dia dr keburukan kepada kebaikan... merubah sifat seseorang itu besar pahalanya

Saturday, 19 November 2011

apakah??????

tamat kah??

sudah hilangkah pengharapan?
tamat sudahkah penantian?

dah give up ke nih??
hurmm...

Thursday, 17 November 2011

cukup setakat ini... :)

huhu... cukuplah mengharap pada yang tak pasti..
dan cukup di sini juga utk wanita membuka mata seluasnya..
mgkin selama ini hanya wanita yang menunggu n terus menunggu dengan penuh keinginan. penuh pengharapan..
tapi wanita tahu akan akhirnya...

tapii.... kenapa walaupun wanita itu tahu.. wanita itu masih d sini?? menunggu yang tidak pasti jelasnya.. tp
yang jelasnyaaaa..wanita itu tiada d mata!! itu jelas.. kini.. wanita menyedari.. walaupun dah lama wanita  sedari akan itu..
tp wanita teruskan melangkah juga.. mengikuti rentak tari lenggok perjalanan..

untuk apa?? untuk mendapatkan sesuatu?? ya sesuatu yang wanita fikirkan tulus utknya..
tapi wujud kah?? ntah lah.. (itu jawapannya) ntah ada entah tidak..

hati wanita.. terusik dan terasa.. terusik bersama kemanisan kata.. membuatkan ia menyimpan sesuatu keinginan.. bila ianya tersimpan kelamaan keinginan itu menjadi sebuah harapan..
TAPI... bila harapan itu gelap.. kelam.. gelita.. maka.. hati itu patah.. kesedihan itu milik kamu wahai wanita..
kuatlah wahai wanita utk menjalani kehidupan mu kelak.. tiadanya dia tidak bererti hidupmu terhenti.. nafasmu d sekat..

malah kamu harus lebih kuat melawan ombak.. kalau kemampuan mu terbatas.. berdoalah pada Allah utk ketenangan mu wahai wanita.. cekalkan hatimu..
kamu juga punya maruah dan harga diri wahai wanita..

usah kamu tangisi sesuatu yang tidak pasti..
usah kamu kenangi sesuatu yang menyakiti..
kamu harus bebas wahai wanita...

Wednesday, 19 October 2011

Anugerah ILLAHI yang tidak ternilai

Anak2 comel.. bukan penyejuk parent dorg je.. aku yg memandang pn tenang hati... KurniaanMu Ya Allah.. penenang jiwa dan sanubari.. ^^

aku kenalkan.. ank kecilku Dhia.. hik2,.. bukan ank aku lah.. ank sahabat aku yan n suaminya Lan. 
Dhia sewaktu bayi.. ^^ cute lah syg.. 

Dhia dah pandai menapak!! teruslah menapak syg.. membesar dlm kasih kedua orang tuamu...

ha... engkau... tgk ank kecik Dhia.. dah pandai  bawa keta kau.. hak2.. sabo jela dgn parent si Dhia nih.. 

Yang nih pulak iman.. 1,1nya hero tersayang.. hik2.. anak kepada sahabat ku nadia a.k.a achik n suaminya wan..


Iman waktu masih bayi...

Kata chik.. Iman suka mainan kuda 2.. hihi.. berkawan dgn spiderman lagi anak teruna nih
Membesarlah syg dalam jagaan kasih ibu bapa mu... moga Allah melindungimu syg iman ^^

ha... yang nih pulak.. anak my somel Jun a.k.a somel n husbandnya Azri.. :)
wah2... Adrianna.. anak bapak u ols.. muka sebijik sebijon ayahnya..
Baby Adrianna
Cepat boleh nih anak kecik.. heheh.. kalau bby cergas.. otak nya mesti cerdas.. bijak pandai.. 

Dah besar kekasih hati Jun n Azri nih.. membesarlah nak.. membesar dgn tabah n semngat dr kedua ibu bapa...

hehe.. last one... anak c munger n her husband...
Baby Mia.... maknya munger nih senget orang nya.. hahaha.. lawak sket... i like...!!

Mia masih bayi ^^ 
Betul x aku ckp mak c mia nih senget?? hahah.. d costumkan Mia cenggini.. sabo jele.. hahaha.. tp cute sgt!! 


jangan Dhia je ade keta.. Mia pun ada.. hahaha

Anak2 comel yang membesar.. saban hari... hari2 mak lang tgk korang dr Fb ibu korg syg.. mak lang doakan korang membesar dgn baik yer syg.. 

kerana kehadiran anak2 kecil nih jugak lah.. membuka hati mak lang utk menimang cahaya mata sendiri.. 
mau tidak.. tgk video anak2 kecil bergelak ketawa.. walaupun jauh.. xpnah d sentuh @ d kendong.. tp dpt rasa d dalam lubuk hati nih akan keletah ank2 nih... hihi... 

Syukur pada Illahi mengurniakan Dhia, Iman, Adrianna dan Mia pada sahabat2 aku.. secara xlangsung aku dapat melihat anak2 kecil yang comel nih.. hik2.. Alhamdulillah Ya Allah... 










Thursday, 13 October 2011

Stress kerja lagi

hari nih skli lagi aku xdpat nk menahan butir permata.. mengalir ia kluar dr kelopak mata!!
tekanan aku sebab kerja.. nasib lah ada blog nih utk aku luahan apa saja!!..
dan hari nih juga.. aku gaduh lgi dgn bos aku!!..
ntah la.. kali nih dah xthu brapa puluh kali aku gaduh dgn dia..

inspector nk dtg inspect brg tp sorg pun xda inform apa2 kat aku.. last2 inspector 2 sndiri mesej kat aku!!
hari nih 13/10/11 insp. 2 mesej bgthu nk dtg inspect brg dia 15/10/11!!! mana dan aku nk prepared document!!!
pesal dorg nih xbgthu aku nk clear barang eyh?? dah la aku buat kjer sorg2.. igt smpat ke sorg nk jga 2,3 department??? bonggok lah!!!.. 3jenis barang.. yg 1 tu ada 131 lot. yg lg 1 ada 23 lot. yg lg 1 lak ada 11 lot.. setiap 1 lot.. xterkira byknya item.. so?? cam ne aku nk buat??
bkn aku nk ngeluh pasal kjer.. tp nih dah truk sgt.. pehtu bising2 marah knp aku xprepared awal2 document sume!! nih lgi 1 keje gile!!

mcm mn aku nk prepared bnda 2 semua kalau sblum audit last week hg suruh aku buat kjer Admin??!! kjer org lain hg suruh aku buat sbb department 2 hg jaga jugak!! pehtu la nih.. mai qeja aku.. awt hang xsuruh budak admin tolong aku pulak?? pe kes buat aku macam nih? tekanan la dol!!

dah la senang hati masa aku prepared semua document2.. bila org sirim dtg audit nama org lain yg naik utk buat semua document.. wei.. aku yg buat lah!! bukan dorg.. pesal sebut nama dorg?? yg sorg 2 aku tahan lagi la.. sbb dia pun ada tolong2 aku buat document 2.. yg sorg lagi.. batang hidung pun xnmpk.. xpnah tolong aku buat lgsung masa aku kalut2 buat bnda 2.. alih2 dia dapat nama?? pe kes?? aku xckp bnda nih sbb mls nk heboh2.. tp hang dah melampau sgt nih!! pesal nk bg aku tekanan nih?




nih masa aku buat kjer smpai xamik cuti langsung... tp org lain dapat nama.. sng hati gila.. pe bos aku jd cam nih??
aduh.... geram2.... hurmmmm

mmg hr nih aku tertekan gila2.. smpai org tya pasal kjer pun aku nk melenting.. Ya Allah.... (tarik nafas... istifar byk2) mudah2an aku lega.. tp malu gila la.. bila org tya ja.. air mata turun.. adoii.. napa xleh kawal nih.... hurmm...

Wednesday, 21 September 2011

Hilang pertimbangan didalam kotak pemikiran.

Aku dah mampu berfikir...
aduhhh.. cam ne nih...
adakah ini yang d katakan diluah mati mak di telan mati bapak??

tolongggggg lah...

1. terlalu menjaga kebajikan.
2. mengambil tahu hal ehwal semasa.
3. memberi tak minta d balas.

Friday, 16 September 2011

Tak kan kekal LAMA

bg aku kalau dlm sesuatu hubungan kita sllu mngungkit kejahatan pasangan.. hubungan itu xkan kekal lama..
kalau dah bnci @ xsuka.. buang saja.. xperlu nak menonjol kejahatan org pun... apa yang kau dapat pun?
puas dapat kenakan org?? @ nak balas dendam??

Baguslah kalau ada sifat macam 2.. bak kata org... kalau org dah xsuka.. kita buat baik pun jadi jahat.. jadi buat apa kita nk pedulikan org macam 2 kan?? menghampakan... baik blah je..

mikir kan keluarga xsampai hati..
tp smpai bila?? kalau dia pun xbole trima kita seadanya lagi?? Xguna dah bnda2 lain.. dr hidup kita terus2an makan hati dgn perkataan dia,. ada lebih baik dia tidak wjud dalam dunia n hidup kita lgi...
dah 50-50....

Monday, 12 September 2011

Cinta ku hanya satu... :)

Allah kurniakan aku rasa cinta setelah sekian lama ia hilang.. :)
walaupun bahagia mengenangkan cinta @ bahagia sementara bersama cinta.. aku tetap bersyukur kerana padaku masih ada rasa itu.. tidak kiralah orang yang di cintai masih bersama @ pun tidak..
asalkan rasa cinta itu tidak hilang dr hati dan jiwa sudah mencukupi..

Alhamdulillah... :)

Walauapa pun terjadi.. haruslah bersyukur...
kewujudan ku bersyukur..
pemergiaan juga aku bersyukur..
sbb itu lumrah dalam sesuatu kehidupan... :)

janji ROCK!!! bebeh.. yeeearrrrkkhhhh.... back to normal!!!!!

Saturday, 3 September 2011

Mimpi indah yang sempurna...~~~ weee

smlm aku mimpi indah gile.. hahah.. dgn mr.zai aku.. kikiki...
tah mcm mn leh smpai mimpi.. mungkin sbb sambil baring 2 dok mesej kot sambil tgk pix.. alih2 tertido..
nah.. hahahha.. termimpi la pulak kan...

mimpi kitorg masuk rumah baru.. pieewittt.. mr.zai beli rumah besar tersergam indah g tu...
lebih kurang cam ni lah rumah kami 2.. hehehehe... ehem2.. baru kawen la katakan.. suami beli rumah.. kah3... lawak siot mimpi 2... tp best.. hihihihi..

romantik 2 jgn tanya lah.. kikikiki
rasa tenang bila bersama2 kan... (dalam mimpi le) nih kire cite perasaan masa dlm mimpi 2.. hahahah...
bahagia xhingat lah time 2... ssh @ senang dia ada bersama2.... pieewiiitttt....


syyyyooookkkknyeee.... hehehhe.. tp mimpi je... ada ka kat alam realiti?? wallahualam..... :)

2 sume keje Allah kan.. kalau terjadi d dlm kehidupan sebenar biarlah hingga ke akhir hayat cinta itu tersimpul rapi :p
cam simpul kasih plak.. hahahah...

Thursday, 25 August 2011

Kenapa perlu ada??

Ya.. kenapa eyh? kenapa perlu ada org macam nih?
geraaammm je tgk.. hurmm...

mmg dari dulu aku xsuka gurl @ boy yg sombong dgn spesis yg sama dgn dorg..
aku pelik kenapa ada org macam nih..

aku selalu kena.. bila kita senyum d buat derk (utk gurl la nih) bila laki senyum...
amboii.. xde gigi pun dia sangup senyum balik...

macam 2 gak laku pn.. ade jugak pangai buruk cenggini!! pelik2..
sesama lelaki dorg buat2 sombong.. buat muka bengis.. apa dapat bhai?? please la bhai.. org tgur kita cara baik.. apa salah d balas baik juga?? sombong kenapa??
tp kalau gurl .. xperlu pn gurl 2 tegur dia.. kelam kabut je nk buat muka gedik siOt tgh2 org ramai...
eeeiiiuuuu... menggelikan.. ade jugak eyh org cam nni?? igt hensem kot?? aduyaiii...
konon muka 2 dah hbis suci murni, jernih, hensem, lembut dan yg sama waktu dgn nya..
aduhhh.. napa la ada org cam nh?? aku benci lorrh tgk org macam nih!!!!


hishhh.. aku geram sbb aku sllu terkena.. selalunya pompan la.. selisih bahu da nih.. kadang2 ade yg bertmbung pun boleh buat derk lagi?? aduhh.. ke muka aku nih yg garang?? senyum pun org nmpk macam xsenyum?(tp aku tgk cermin oke je bile senyum..siap nmpk gigi lagi.. ) hish..

jgn kata pompan le kan.. laki pun ye.. hisssh... aku makin benci la dgn org sombong2 xbertempat nih.. xrugi pun kita senyum sesama kita.. kn itu sedekah.. n apa salah jawab teguran org dgn baik?? salah ke? ce cite.. lain la kalau laki tegur pompan yg macam aku kena hari 2.. itu kes mngorat terlampau.. aku pun takut..
ni tidak.. laki sama laki.. pompan same pompan.. xde maksiat kot aku rasa..
apa salah nye layan org sebaik mungkin? asenye org yg baru cuba menegur kita 2 xde apa2 salah @ dosa dgn kita pn..
so atas sebab apa kita menghukum beliau?? xpatut lah.. hurmm.. pelik2.. sungguh pelik manusia akhir zaman nih..

kepada org2 yg sllu bersikap sombong macam nih.. xkira la seorg perempuan yg selalu sombong n kedekut senyum n teguran dgn org yg sekaum sejantina dgnnya itu.. tolonglah.. jgn macam 2.. kenapa sesama perempuan korang kedekut? tp dgn lelaki korg baik sgt?? nk test market jugak? nk tahu korang cun ke x? kalau laki 2 senyum blik kire dia terpikat kat korg dgn kecntikan korg? owh pelisssla.. kalau ade org yg menilai macam 2..
laki pun sama.. ingat2 lah.. tolong beringat lah yer.. kenapa sesama jantina korg nk sombong? kalau pompan suka wat cam 2. xkan laki pn sama? aduh.. bila sesama jantina.. laki dgn laki.. korg sombong..muka bengis.. kenapa? org 2 penah tikam korg ke? penah ggu kuarga korang? @ ragut beg tgn mak, kak @ adk pompan korang? ubah la sikap 2.. sbb benda 2 merugikan kita balik.. xreti ke nk berkawan? kalau pompan xreti berkawan xpe lagi.. nih laki.. yg nk kawan dgn pompan je.. nape?? kalau hidup xde pompan nafas terhenti ke?xkan? kadang2 sian tgk org berusaha beramah mesra nk berkawan.. lebihkn kenalan.. ala, sesama islam.. lain la bnda 2 mendatang kn maksiat.. mmg ptt d jauhkn.. nih kalau mngikat persaudaraan sesama islam apa lah salahnye ye?? yg maksiat pulak seronok.. ye lah.. tgk pompan lak d senyum nye.. wat muka suci.. aii.. aku rasa nk letak je cap saiz 7 nih kat muka.. haaaa... hangin je tgk..

tp siyes la ckp kn.. mmg xsuka org macam nih.. mudah2an dorg berubah.. sebab bnda nih antara kita dgn org yg ada d sekeliling kita.. bukan kita bersama 1,2 individu saja.. :)

Thursday, 18 August 2011

Tiadakah Peluang untukku????

Assalamualaikumusalam w.b.t...~~~

Terasa akan tekanan itu..
Terasa akan kesakitan itu..

senyum itu tak semanis rasa di hati...
ketawa itu tak segembira prasaan ini...
penulisan itu tak seindah yang di imaginasi...
gambaran itu tak menggambarkan perkara sebenar...
percakapan itu seolah2 sia2..

tiadakah peluang utk diri ini membuat keputusan sendiri??
perlukah mengikut sahaja??
masih tidak sedarkah akan sesuatu yg berlaku kerana mngikut arahan tidak mngikut kata hati..
pergerakan di atur ibarat kereta mainan yang di "control" perjalanannya..
kemahuan dibatas oleh perkataan itu dan ini..
tidak dibenarkan memilih @ membuat pilihan...
mahu di ikut setiap suruhan...


Tiadakah peluang untuk merasa apa yang diinginkan?
tiadakah kesempatan untuk menyuarakan hasrat dihati?
dugaan demi dugaan..
cabaran demi cabaran..
kesabaran demi kesabaran...

Monday, 15 August 2011

Ter"trauma" seketika

huh!!.. suasana di sebuah pasar raya di sungai petani....
ketika berjalan keseorangan, lalu di tegur oleh beberapa orang lelaki...

>>




>>




>>>

begini dialognya.... >>>>>>

Lelaki : hai, sorg ke? (sambil senyum tenuk)
Aku    : (hanya diam n trus berjalan)
Lelaki : amboiii sombong nye dia... (sambil ikut langkah ku)
Aku    : (masih buat derk tanpa menoleh kearah beliau)
Lelaki : hoi!! hang pikiaq hang lawa sangat ka? (sambil menghalang langkahku)
Aku    : (peluh memercik) -nak tau pasai apa?? sbb takut la ngek.. hahha.. -
Lelaki : awat sombong sgt?
Aku    : saya nk cepat. suami saya tengah tunggu
Lelaki : haram. aku igt ank dara.. baru nk try (sambil melangkah pergi)
Aku    : kakakakkakaka (ketawa puas hati)

>>




>>>








>>>.





adoiii... cam nih ke zaman skrg lelaki nk ngorat pompan???

mau pompan takut nk dekat dgn laki... :pengsan

Friday, 12 August 2011

1st time~~ :D

Assalamualaikum w.b.t

wahhh.. pejam celik pejam celik... dah 12 hari kita puasa kan.. cepattnyeee... tinggal lagi 2minggu je nk prepared raya.. waduh2.. apa pun x d beli lagi.. sbb utama kan adik2 dl.. :)
hari nih juga birthday mother yg ai syg.. :D

tp hr nih gak laaa... sejarah dlm hidup ai.. hahaha.. 
kena marah awal2 pagi lgi dengan my lover... love..love..love.. nasib baik sbb love... ehehehe.. 
xpe la.. lagi pun mmg salah aku.. mmg patut la aku kena marah.. 
coz lebih kurang cam tidak mengambil berat.. @ tidak bertanggung jawab la juga.. hihi..

sorryyy ye?? janji hari nih xbuat lagi.. tp err.. esok lusa belum tentu lah.. 
hehehehheh...

Thursday, 5 May 2011

cEbiSan hAti~~

lai...lai... mai..mai... huhu...

malam nih..baru je tadi.. ada sorg mber aku nih, datang jmpa aku dan cite mlsh dia..
sian jg la aku rasa.. bukan ape.. kes cam nih...

kawan aku nih ada mslah family, mak dia selalu la bercerita dgn dia.. semua2 hal dlm keluarga..
dia nih lebih kurang macam rujukan family la gak.. apa2 hal yg org tua dia nk buat @ nk beli ke.. sume org tua dia akan dapat kan pndapat dr dia..
lepas 2 segala masalah pulak.. d ceritakan pada dia..

dan dia pun ada masalah dia sendiri.. so.. tempat dia nak mengadu 2 sapa pula?? harus lah org yang dia sayang, yg dia cinta dan yg memahami dia kan? tp syg seribu kali sayang.. ye lah.. org yg kawan aku syg 2 pun mungkin ada masalah dia sndri sbb dia xdapat nk mendengar keluhan mber aku nih,..

mmg la kan keluhan org tua kawan aku d lepaskan pada kawan aku.. msti kawan aku lak cr buah ht dia utk bercerita kan.. tp buah hati dia xmemahami dia..

katanya.. member aku dah mmg berfikiran negetif kat org so, apa2 pun tetap negetifla.. padahal apa yg member aku cerita itu dr apa yg dia lalui.. bukan dr kata2 org yang mgkin hanya nk mohon simpati.. member aku lebih kenal keluarga dia kot..  tp nak buat mcm mn.. hurrmmm...

so dah member aku nih xde tmpat nk meluah la konon kan?? datang la dia jmpa aku.. bercerita dgn aku.. dgn air mata dia la kan.. apa aku leh buat??? cuma dgr dan... sabar yer... itu je..

dan ku nasihatkan dia.. kalau kau syg.. biar lah dia xdapat mengikut rentak hidup kau.. tp kau ikut lah rentak hidup dia.. korban lah beb.. kalau kau rasa itu perlu.. dah dia xsuka kau bercerita pasal keluarga kau 2... so.. xpayah la cite kat dia.. biar lah dia tahu apa yg patut.. xkisah la.. yg dia tahu 2 dr mulut org lain dan benda 2 hanya rekaan org tu  utk dapatkan perhatian dia pun.. biar lah.. sebab itu yg dia lebih suka..

kalau kau rasa terbeban dgn sesuatu.. datang je jumpa aku.. cerita lah sepuas2nya.. aku sudi menjadi temankau.. dlm apa jua kadaan kau..
ingat wahai teman.. walaupun apa yang kau rasa itu betul.. tp xmungkin ianya betul.. dah la beb... biar lah dia dgn cara hidup dia.. kalau kau nak terus hidup bersama dia.. kau ikut je lah cara hidup dia.. kalau kau rasa xboleh nak teruskan.. terpulang lahh.. kerana kehidupan itu perlukan org yang memahami dan boleh bersama2 kita dalam apa jua kadaan... tidak kira lah kadaan itu menggembirakan @ pun tidak... dia harus sama2 menempuhnya.. tp kalau dia rasa bnda remeh tidak perlu d perkatakan..

baik kau xpayah ssh2 nk bercakap dgn dia.. @ bercerita dengan dia.. kau cari ja org yg lebih memahami kau utk kau terus bercerita.. kerana aku yakin.. sebelum adanya dia.. pasti kau ada tempat lain utk meluahkan segala rasa kan?? jadi kau berbuatlah seperti sebelumnya..

agar kau dan dia sama2 berbhgia.. dr kau bercerita kat dia.. lepas 2 dia bosan.. dan dengan itu juga kau sndri tension dgn cara dia layan kau.. lebih baik kau xpayah lah bercerita pada dia.. biar dia dgn cara hidup dia.. dia ada cara dia yg tersendiri.. seperti kau juga.. ada cara hidup sendiri.. kalau dia rasa kau tak menepati cita rasa dia.. biar kan dia pergi.. moga tiada kekesalan pada diri dia kerana memilih kau wahai kawan...

kasih syg itu bukan dari 1 faktor.. tp dr pelbagai faktor.. saling memahami.. xkira la faham hobi sesama sndri.. faham keinginan sesama sndri.. faham lah dr segala aspek.. jangan time berseronok je kita mampu melayan pasangan kita.. tp bila dia berduka kita biarkan dia.. ketahuilah.. setiap pasangan lebih memerlukan pasangan nya apabila hatinya d landa kesedihan.. bukan saat hatinya gembira sahaja... tapi ketika dia bersedih juga dia memerlukan pasangannya... ~~

Tuesday, 26 April 2011

hurmm~~

deh.. nak tahu nape ngeluh???
ase xbest kan??? hri nih baru nk cite.. ngee~~

bermulanya... penggal persekolahan.. eyh.. bukan2.. hihi...

xde.. cam nih.. dlm minggu lepas.. my Bff nih lain macam tau... kurang la menghiburkan diri beliau bersama2 seperti selalu...

then.. aku pun pelik la kan.. nape lak dgn buah hati aku yg sorg nih?? apa masalahnya???
tp... aku xbertanya pun.. sbb dah tahu jawapan dia.. "xde pape la lang"


dan ada gak dia kata dia sibuk.. oke.. i accept reason u (boleh ke guna ayat cam nih??) hahaha..

owh ye.. mgkin la mmg betul2 sibuk agaknya kan?? so.. aku pn.. biasa je lah.. alih2.. hari jumaat 22 hb

aku terbaca kat FB

Ekah MsVampy
xcident T_T
April 22 at 3:58pm · Like ·

hah???!!! terus aku kelam kelibut menalipon...  tp.. sayangnya xde jawapan.. sbb dia tgh bercakap dgn org lain.. so.. aku tunggu je.. sampai dia call balik...

lepas cakap2.. oke.. my bff n azie selamat.. xde kecederaan pape.. just tamtam je teruk!!

xcaye ke tamtam teruk?? meh nk tunjuk

<<


>>>


<<

>>>>>


patah kaki kiri... ishk2
teruk kan?? org langgar.. chaitt.. ape la org 2.. sebesar2 tamtam pun xnmpk ke?? gileee ahhh...

d sebabkan kaki kiri tamtam patah.. kecederaan teruk... jadi.. datang la ambulans amik tamtam...

hurrmmmm...

eyh?? apa??? xcaye ambulan amik??? oke xper.. aku bukti kan... meh tgk nih...



>>>


<<



>>>>


hah!!! tgk sndri!! kan betul tamtam naik ambulan!! ishk3..
errr... betul la kan?? aku xtipu tau... realiti.. tgk.. tamtam naik ambulan... sian my bff.. mesti keciwa gila la kan.. tamtam kena langgar.. d bawa ambulan lagi kan??? sabar ye ngah....

skrg tamtam masih d hospital swasta.. d rawat rapi.. so.. siap sedia la kan?? poket rabak.. oke.. itu lumrah bila ada BF cam tamtam..